825I hard start after first start in morning. - John Deere Gator Forums
Gator General Discussion If you need to talk about the John Deere Gator XUV/SXS/UTV and it does not fit into a more specific section down below, post it in here.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 Old 02-11-2019, 01:43 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Nov 2013
Location: Warren, PA
Posts: 24
 
825I hard start after first start in morning.

My 2011 825i (1035 hours) started having some confusingstarting issues. After sitting overnight the Gator starts right up, but after that throughout the day it has along crank in order to get it to start, sometimes it will not start withoutgiving it a little gas. After giving itsome throttle it runs rough for a couple of seconds but then smooths out andruns fine. I gets used on the farm every day for chores so I don’t anticipate an old gas problem.
Actions taken up to this point with no change:

Ran some Sea Foam in the lasttank of gas.
Replaced fuel filter.
Ran a tank of fresh 91 Octanethrough it.
Changed the spark plugs.
Changed the Air Filter.
Cleaned the spark arrestor onthe exhaust.
Ran it with the gas cap looseto eliminate a vent error.

I did not conduct a Fuel Pump pressure test yet, I assumedthat the pump is not leaking down since it starts perfectly after sitting overnight,and displays the hard start within minutes of shutting it off.
I have the Shop Manual and reviewed the trouble shootingguides but nothing seems to jump out at me as a logical next step, at thispoint I am a loss for what to try next. Idon’t want to just start throwing parts at it (TMAP, ECM, Oxygen sensor, etc)since it runs fine after it is started and starts fine first thing in themorning.

Any suggestions/guidance is greatly appreciated.
David
dlauffenburger is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 Old 02-11-2019, 04:26 PM
Junior Member
 
Olmule1640@gmail.com's Avatar
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 16
 
Injectors injectors. Mine did the same thing. So a while back there was a guy on here that said he put injectors out of a Ford 4.0 I used 2000 year modle injectors there is a little shimming with the fuel rail but works wonderfully. I went to the salvage yard and bought them used for 30 bucks. Works great and I have spares.
post #3 of 8 Old 02-12-2019, 11:08 AM
Senior Member
 
Bradhill's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Lander WY
Posts: 2,542
 
Garage
Quote:
Originally Posted by [email protected] View Post
...there is a little shimming with the fuel rail .....

Can you explain what parts or how you shimmed the rail? Thanks

2012 Gator 825i (new engine at 1700 hours) Power Steering-Sport Exhaust- Deluxe Cab-Heater- Work Lights On Top Front And Rear- Hella HID Driving Lights-Warn ProVantage 4500 synthetic winch-Electric Dump- Gillmore Seat Covers
Bradhill is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 8 Old 02-12-2019, 06:25 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Nov 2013
Location: Warren, PA
Posts: 24
 
Quote:
Originally Posted by [email protected] View Post
Injectors injectors. Mine did the same thing. So a while back there was a guy on here that said he put injectors out of a Ford 4.0 I used 2000 year modle injectors there is a little shimming with the fuel rail but works wonderfully. I went to the salvage yard and bought them used for 30 bucks. Works great and I have spares.
Thanks for the info. I found an older post on here (https://www.gatorforums.net/forum/ga...ch-help-4.html) that talks about using the Ford injectors as well.
dlauffenburger is offline  
post #5 of 8 Old 02-12-2019, 10:51 PM
Junior Member
 
Olmule1640@gmail.com's Avatar
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 16
 
I'll look at mine agin and send some pics
post #6 of 8 Old 02-23-2019, 06:45 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Nov 2013
Location: Warren, PA
Posts: 24
 
Status

Okay so I replaced the injectors and now it starts perfectly Hot or Cold, but now I have a intermittent stutter or misfire. The misfire happens mainly after the engine is running above 1500 RPM's.

I have tested the Fuel Pump pressure and get 50PSI while pumping and it maintains 46PSI after the pump stops, so it is within specs.
Replaced the Spark Plugs.
Replaced Fuel Filter.
Ran Seafoam through the vacuum intake system according to the Sea Foam directions.
Cleaned the Throttle housing.
Cleaned the Air Pressure sensor on the intake manifold.

Before changing the infectors the machine ran great except the hard starting so I assume the misfire is a symptom of the fuel/air/injector system but I am stumped at this point.

I can't believe the new injectors are bad, but at this point I am not sure.

Any ideas or recommendations.

Thanks,
Dave
dlauffenburger is offline  
post #7 of 8 Old 02-24-2019, 07:01 AM
Junior Member
 
Olmule1640@gmail.com's Avatar
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 16
 
I've heard a lot of people talk about the new stock injectors being bad. Have u tested the injectors yet. Pull all of them out and turn key to check for leak down on injectors.
post #8 of 8 Old 03-25-2019, 02:22 PM
Member
 
Philbilly2's Avatar
 
Join Date: Jul 2017
Location: Sandwich, IL
Posts: 64
 
Quote:
Originally Posted by Bradhill View Post
Quote:
Originally Posted by [email protected] View Post
...there is a little shimming with the fuel rail .....

Can you explain what parts or how you shimmed the rail? Thanks
I had the same issue with my 825

https://www.ebay.com/p/Bosch-Fuel-In...2885603&chn=ps
Ordered these from Ebay - (they are bench tested before they send them to you)

I used a small washer or two under the rail to shim it up at the injectors are just a fuzz taller than the stock JD units.

2011 825i
Philbilly2 is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   John Deere Gator Forums > John Deere Gator General Discussion > Gator General Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the John Deere Gator Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
825i Won’t Start When Cold! akdaum05 Gator General Discussion 4 01-31-2019 08:35 PM
2016 825I no start Cole Gator General Discussion 25 01-03-2019 08:29 AM
825i Hard starting once warm Philbilly2 Gator General Discussion 13 05-29-2018 01:51 PM
860i Hard to start in the cold Ranger620vs Gator RSX850i 7 02-21-2018 11:42 AM
The 855d(diesel) does NOT have more low-end torque than the 825i! hillbillybubba Gator General Discussion 4 06-25-2017 03:06 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome